WMO voor alle bevolkingsgroepen?

Kan de Overheid, streng gevolgd door het populisme, ontspannen omgaan met migrantengroepen binnen de WMO?

Plotseling was er door een bericht in de NRC een gerichte publicitaire aanval op Turkse moskeeën met een internaat. Daarbij ontkwamen politici, ambtenaren en overheidsdiensten ook niet aan kritiek. Zij hadden immers niet eerder ingegrepen en dus geen weerwoord tegen de publicitaire kritiek. Een inkijkje bij deze groep burgers toont dat zij het beste voorbeeld van WMO handelen avant la lettre zijn. Hoe pak je dit op een ontspannen, resultaatgerichte, effectieve en vrolijke manier aan? Een manier waarbij gezichtsverlies omkeert in beeldvorming van krachtdadig handelen?

In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwamen grote groepen migranten naar Nederland. Zij vestigden zich bij industrieën en deden daar vuil en vies werk. In de haven maakten zij bv als classificeerder tanks schoon. Zij woonden in de kleine huisjes die Nederlanders verlieten voor eengezinswoningen in de tuinsteden. De vrouwen kwamen over en een nieuwe generatie werd in Nederland geboren.

Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen vormen van bij elkaar horen. Mijn geëmigreerde Achterhoekse familie woont in Canada bij elkaar in de buurt. Zij helpen elkaar aan werk of door een moeilijke periode heen. Zij bouwen hun scholen en kerken met elkaar. De derde generatie gaat er nu naar de Universiteit. We bezoeken elkaar over de oceaan heen om het contact met “the family roots” te behouden terwijl zij daar blijven en wij hier. Met Facebook gaat het contact houden nog makkelijker. Tegelijk integreren ze goed in de Canadese samenleving.

Ergens nieuw binnen komen doe je met je eigen geschiedenis en gewoonten. Als je in Turkije naar de vervolgschool moet is dat een te lange reis. Dan is een internaat in de stad handig om te wonen en te leven. Waarom zou je bekende gebruiken die altijd resultaat hebben gehad hier overboord zetten? Vooral wanneer het positief uitpakt op de goede schoolresultaten van kinderen, de belangrijkste drijfveer van de hele Turkse gemeenschap?

Het populisme drijft angst voor extremisme aan waardoor beide vormen groeien. Daardoor sluiten de rijen zich. Je kunt je daarvoor als eerste impuls als hier nieuw binnengekomen  bevolkingsgroep beschermen door je meer op je eigen groep te richten, zo veel mogelijk te voldoen aan alle eisen, regels en voorwaarden voor zover je die kent. Dat laatste is lastig omdat veel nuances in de taal en het nieuws je ontgaan.

De ambtenaren in Rotterdam hebben jarenlang alle controles gedaan van de moskee. De politici moeten nu erin duiken om regels te stellen met voorbijgaan aan de geschiedenis. Politici worden hinderlijk gevolgd door de journalistiek. Een ambtenaar wordt geslachtofferd omdat hij lekt naar de pers. Wellicht zijn er nog meer schandalen verstopt achter de bescherming van het overheidshandelen. Waar gaat het dan over? Welk leiderschap zien we?

Het wordt tijd dat het andere beeld getoond wordt, een beeld van de WMO gedachte, van de sociale cohesie en het elkaar bijstaan. Het beeld waar we collectief naar op zoek zijn in Nederland. Een cohesie waar elke bevolkingsgroep met eigen geschiedenis en gewoonten kan invoegen en we met elkaar een sterkere gemeenschap gaan vormen binnen Nederland.

Stelling: De cohesie van nieuw binnen gekomen bevolkingsgroepen is goed te benutten in de WMO. De overheid(scultuur) dient zich daarop af te stemmen,  de wederzijdse aanpassing van bevolkingsgroepen te bevorderen om  tot goede wederzijdse integratie te komen.

 Doet u mee in deze tocht van vrolijke WMO verrassingen?

Geertien Pols

Advertenties

Over Grassroots Inclusion

In Grassroots Inclusion werken Geertien Pols en Gert Rebergen samen aan onderwerpen die te maken hebben met zeggenschap en handelingsruimte voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn een en ander zelf te organiseren.
Dit bericht werd geplaatst in Rendement, Uncategorized, WMO en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.