Verwonderingsverhalen.

Een paar vrienden zitten op een terras koffie te drinken en de wereld te verbeteren. Een bekende zoekt een plekje om z’n boek uit te lezen. Kom je er gezellig bij zitten? Nee, vandaag niet. Oh; zijn wij niet gezellig? Jullie vast wel, ik effe niet.”                          Aflevering 3049 uit de soap ‘Ik en mijn fijne vrienden’ met als onderwerp: Wee degene die gezelligheid ontloopt of andermans gezellig zijn in twijfel lijkt te trekken.

Op de deur van koelingen bij een C1000 zit een plakker met de tekst: Wij sluiten de koelingen af voor het milieu. Wie gelooft dat nou? Sinds wanneer heeft de grootschalig georganiseerde supermarkt een andere dan een louter financieel-economische doelstelling en bijbehorende maatschappelijk betrokken window dressing?

Op een transparante sticker onderaan een buitenspiegel van een huurauto in Zuid-Afrika, staat de tekst: Wat je in de spiegel ziet is dichterbij dan het in werkelijkheid verschijnt. Eerst wordt de buitenspiegel dus met een dichterbijhalend glas uitgerust, waarvan de werking naderhand wordt gekritiseerd.  Lekker duidelijk.

Er gloort hoop aan de horizon van groenfanaten. Grote aantallen aanscholvers poepen op één plek zoveel dat het plaatselijk ecologisch systeem wordt vernietigd. Een tot op het bot strijdbare natuurliefhebber klaagt daarover. De vraag wat er aan is te doen, durft hij niet te beantwoorden. Vogels de trek ontzeggen, met kanonvuur verjagen of extremer (…..), past (nog) niet in het vocabulair van de natuurfreak. De natuur zit zichzelf soms in de weg.

Richard Adam’s Waterschapsheuvel, u weet wel: dat verhaal over die konijnen en zo, is de neergeschreven versie van de verhaaltjes die papa Richard aan z’n kinderen vertelde. Later hebben intellectuelen er maatschappelijke allegorieen in ontdekt. Knap werk, van Adams.

Gert Rebergen, deeltijdactivist

Advertenties

Over Grassroots Inclusion

In Grassroots Inclusion werken Geertien Pols en Gert Rebergen samen aan onderwerpen die te maken hebben met zeggenschap en handelingsruimte voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn een en ander zelf te organiseren.
Dit bericht werd geplaatst in Storytelling, Storywatching en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Verwonderingsverhalen.

 1. Cees Walda zegt:

  Scholven heeft ook (geen) betekenis maar wel een dicht:
  Aalscholvers
  Aalscholvers denken allemaal:
  “Kun je nog scholven, scholf dan aal.”
  Doch door de golven diep bedolven
  wil weinig aal zich laten scholven
  Zo scholft zo’n beest zich uit de naad
  terwijl het woord niet eens bestaat
  met het woord “aan” ervoor lijkt het wel
  “Aan tafel jongens” en dat klinkt lekker, net als vroeger.

  Groet Cees Walda.

 2. u bedoelt vast aalscholvers. : )

Reacties zijn gesloten.