Recht op ouderdom.

Recht op ouderdom.

Respect voor de ouderdom is een gemeenschappelijk goed.

Afgelopen week weer eens op bezoek geweest bij een 92-jarige vriend des huizes Henk. Zijn wereld is vanwege lichamelijk ongemak klein geworden. Maar dat vindt hij verre van vervelend. Toen ik over de impact van de val van het kabinet begon, zei Henk slechts dat het hem niets interesseerde. Het maakt toch niet uit, zo zei hij, of hij een mening tegenover mij zou ventileren. Ik probeerde nog hem uit de tent te lokken door te opperen dat er niets verandert als iedereen het zwijgen ertoe doet. Ik heb er wel behoefte aan om me zo nu en dan over een dergelijke kwestie uit te laten. De slimme tegenzet van Henk was: “Daar heb je ook je hersens voor gekregen.” Oftewel: UPG.

Ouderdom is bovenal een bevrijding. Ouderdom vrijwaart van allerlei plichten. De moderne oudere is vrijgesteld van werken, vrijgesteld van knellende sociale verplichtingen, vrijgesteld van continue communicatie, vrijgesteld van het gebruik van sociale media.     Ouderdom geeft tegelijkertijd specifieke rechten. Ouderdom maakt vrij om van alles te laten of juist te doen. Maakt vrij om te schuilen, om te zwijgen, om te vergeten, om de vergetelheid te zoeken, om binnen te blijven, om op afwijkende tijden te dutten, om alleen te zijn, om bij het onbeduidende stil te staan, om alleen van het kleine te genieten en om te somberen. Ook maakt ouderdom vrij om andermans discussie- dan wel conversatiebal over de zijlijn te schoppen.

Respect voor de ouderdom is een gemeenschappelijk goed.                                             Klamer schrijft ([1]): “Dankzij de economen denken we vooral in het onderscheid tussen private en publieke of collectieve goederen. Privaat zijn alle goederen die we in eigendom hebben. Koop ik een auto, dan is die van mij. Daartegenover staan de collectieve goederen die van de overheid zijn en daarmee van alle burgers. Zoals de weg waarover ik rijd. (…..) Maar met het benadrukken van de tegenstelling privaat – collectief zijn we het zicht kwijt geraakt op het belangrijkste type goed, en dat is het goed dat we gemeenschappelijk hebben met een beperkte groep mensen, het gemeenschappelijk goed dus.” (pag. 110) Klamer noteert als sprekend voorbeeld ‘vriendschap’.                                                            Een gemeenschappelijk goed is noch het bezit van een enkeling, noch van ons allen.          Een gemeenschappelijk goed is een coproductie; de waarde ervan hangt af van de bijdragen van onderscheiden partijen.

Als we ouderen geen goed onderkomen in onze maatschappij bieden, miskennen we het respect voor de ouderdom als gemeenschappelijk goed. Van alle burgers en dus ook van de overheden mogen we verwachten dat de ouderdom als gemeenschappelijk goed wordt gekoesterd.

De roep om respect is zo gek nog niet. Tenminste, als het niet om een eis of voorschrift gaat, maar om het gemeenschappelijk goed.

Gert Rebergen                                                                                                                      deeltijdactivist


[1] AIR (red.), Stedelijkheid als rendement; privaat initiatief voor publieke ruimte. Trancity, Haarlem, 2007.

Advertenties

Over Grassroots Inclusion

In Grassroots Inclusion werken Geertien Pols en Gert Rebergen samen aan onderwerpen die te maken hebben met zeggenschap en handelingsruimte voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn een en ander zelf te organiseren.
Dit bericht werd geplaatst in Empowerment, Ouderdom en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Recht op ouderdom.

 1. Folkert Rotshuizen zegt:

  Wat heerlijk, Gert, zo een bemoedigende gedachte te ontvangen. Ik merk, met mijn 86 jaren dat ik al enkele bevrijdingsaspecten die je genoemd hebt, nu al ervaar. Maar de meeste consumeer ik nu nog niet; die moet ik als produkten op een tafel met snoep, laten rusten. Ik wil nog teveel.
  Maar je gedachten ervaar ik als subliem en troostrijk voor mijn toekomst.
  Folkert

 2. Van: Pieter Klein
  Verzonden: maandag 7 mei 2012
  Hoi Gert,
  Het is weer een prachtig rolblad.
  Toch elke keer weer verrassend hoe je naar de werkelijkheid kijkt, met elke keer weer een verrassend perspectief.
  Heel mooi.
  Dank je wel voor deze mooie start van de dag.
  Hartelijke groet ook aan Janneke,
  Pieter Klein
  De Passie-organisator

 3. Van: Smit, Lammert
  He Gert,
  Jouw rolblad bevat veel wijsheden die door velen niet meer herkend en erkend worden echter de kern is zeker van ” alle tijden” ……Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf! Nu hebben velen dat “God lief” verlaten maar de oproep om elkaar lief te hebben omvat de kern van jouw betoog. Dit overstijgt het politieke hier en nu… En is herkenbaar voor iedereen …. Ook als je 92 bent 🙂

 4. Van: Hans van Dam
  Prachtig, Gert! Werkelijk prachtig!!
  Hartelijke groet, Hans

 5. J. Rohmer zegt:

  een mooi stukje ! Maar wat is UPG ?

 6. Anna Kalkman zegt:

  Mooi! Ouderdom een bevrijding. Nooit zo benaderd, maar wel gevoeld eigenlijk. In gesprekken met ouderen. Het gemeenschappelijk goed koesteren in het algemeen en de ouderdom als zodanig in het bijzonder is een goede boodschap voor deze bevrijdingsdag!

 7. Sara Marije Rebergen zegt:

  Eens!
  Ben gisteren twee minuten stil geweest op een parkeerplaats naast de snelweg, heb ook aan alle gevallenen gedacht maar vooral aan polarisatie en het belang van gemeenschappelijkheid…
  Overigens mooi om te zien dat de hele parkeerplaats vol stond om acht uur.

Reacties zijn gesloten.