Voorbij lasten.

Hoe kunnen we in een tijd waarin geld ongeveer alles bepaalt,in het sociale domein voorbij de dreigende financiële perversiteit komen?                                                              Van maatschappelijk onacceptabele perversiteit naar maatschappelijk aanvaardbare  subversiviteit.

De heer en mevrouw De Wit hebben een 14 jarige autistische jongen (Wim) met gedragsproblemen. IQ: 80. Wim slaat snel en onverwacht en kan hevig krijsen. Het zusje van Wim, Lisa, is 3 jaar jonger en heeft alleen maar (zeggen de ouders) ADHD. IQ: 90. Alles gaat in huize De Wit op een vaste tijd. Er wordt geen stoel of vaasje verzet. Vrijwel alles is geritualiseerd. Om heibel te voorkomen.                                                                           ’s Morgens gaat bij familie De Wit om 06.30 uur de wekker. Eerst krijgt iedereen zijn medicijnen. Want deze moeten werken als de kinderen naar school gaan. Anders wordt het helemaal een ramp.                                                                                                                      Dhr. de Wit moet om 07.15 uur in de auto stappen om op tijd op zijn werk te zijn. Tot die tijd proberen vader en moeder de kinderen uit elkaar te houden. Als Wim en Lisa in elkaars nabijheid komen, breken de altijd dreigende donderbuien uit. Met z’n tweeën lukt het de ouders aardig enige rust in huis te bewaren. Vanaf 07.15 staat mevr. De Wit er alleen voor. De medicijnen gaan pas om een uur of acht voldoende werken zodat Wim en Lisa dan samen op de bank kunnen zitten, ieder aan zijn/haar eigen kant. De schoolbus staat meestal iets voor half negen voor.                                                                                       Op woensdagmiddag en de zondag gaat Wim naar de met een PGB gefinancierde dagbesteding op een zorgboerderij in de buurt; met veel dieren. Hij vindt dat geweldig en slaat geen enkele keer over.                                                                                                             Dhr. en Mevr. de Wit hebben dan even ‘een dag zonder klok en dreigende ruzies’.

Met de overheveling van de begeleidings-/dagbestedingsfunctie van AWBZ naar WMO is de kans aanwezig dat het PGB voor Wim niet gecontinueerd zal worden. Alleen als het echt moet faciliteert de lokale overheid. De bedachte criteria in de regelgeving geven zulks aan. Op grond van de actief burgerschap, participatie en zelfregie mantra wordt verwacht dat Dhr. en Mevr. de Wit als mantelzorgers de boel thuis zelf weten te bestieren. En als zij hun bezorgdheid aan de wethouder en ambtenaar WMO-zaken in hun gemeente met concrete verhalen over de gang van zaken thuis proberen duidelijk te maken, vinden zij een gewillig oor. Het verhaal emotioneert de wethouder en de ambtenaar zichtbaar. Begrip wordt oprecht uitgesproken.

Gelukkig willen we in polderend Nederland naar anderen luisteren. Echter, hoe verder mensen van de dagelijkse gang van zaken binnenshuis of op de werkvloer afstaan, des te gemakkelijker het is om regels te maken die aansluiten bij in zichzelf prima principes. Andersom geldt dat hoe dichter mensen bij de dagelijkse praktijk zitten, des te moeilijker het is om nieuw elan te vinden in een andere dan de gebruikelijke benaderingswijze van een probleemsituatie.

Elkaar op lokaal niveau bevechten heeft geen zin, is slecht voor de verhoudingen en verankert iedereen nog steviger in de eigen maatschappelijke taak en bijbehorende positie.

Waar kansen liggen.                                                                                                              Duidelijk is dat mensen als Dhr. en Mevr. de Wit last hebben van de consequenties van de regelgeving. Ook is duidelijk dat aanbieders van zorg en welzijn last hebben van bedachte criteria en bezuinigingen. De last van de overheid ligt in de opgelegde beleidscategorieën om de nieuwe regelgeving lokaal te implementeren. Beleidscategorieën die zijn bedacht door degenen in het publieke domein die het verst van de praktijkvloer afstaan.         Kansen liggen in de gezamenlijkheid voorbij de last van de regelgeving, de last van de bezuinigingen, voorbij de rigiditeit van de criteria en voorbij de beleidscategorieën.    Kansen liggen in de subversie in plaats van de perversie.

Gert Rebergen                                                                                                             deeltijdactivist

Advertenties

Over Grassroots Inclusion

In Grassroots Inclusion werken Geertien Pols en Gert Rebergen samen aan onderwerpen die te maken hebben met zeggenschap en handelingsruimte voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn een en ander zelf te organiseren.
Dit bericht werd geplaatst in AWBZ, Empowerment, PGB, WMO en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Voorbij lasten.

 1. Petra zegt:

  waar bij elke verandering aan voorbij wordt gegaan is het belang van het behoud van structuur en regelmaat voor de Wim de Witten die het betreft. Mantelzorgers moeten zich weer in allerlei bochten wringen om die zoveel mogelijk te laten bestaan, wat zelden lukt, met alle gevolgen van dien: vooral enorme onrust en frustratie van Wim en de zijnen, die dat afreageren op mantelzorger vader en moeder.
  Mantelzorger ben je uit liefde en het is die liefde die van jou ook het afreageerpaaltje maakt voor je kind, vader of moeder. Het zou fijn zijn als de regering zich niet zou bemoeien met die liefde, maar het zo puur mogelijk zou laten bestaan.

 2. Ja Gert de schrijnende gevolgen van een van dik hout beleid..
  Duurt weer jaren eer men tot zinnen is gekomen
  Ceciel

 3. Hallo Gert,
  Een bijzonder aangrijpend verhaal.
  Waar voor mij de blink (het kwartje dat viel; dat hoop geeft) ligt: op lokaal niveau is de kans eerder aanwezig dat er gevoel ontstaat voor een situatie (het werkelijke begrip van de wethouder en ambtenaar). Als men lokaal de beleidslijnen mogen gaan uitzetten, ontstaat de winst van de decentralisatie.
  Ik hoop/wens dat decentraal alle ruimte daarvoor wordt benut. Hoewel dat met centrale regelgeving niet gemakkelijk zal zijn.
  Dank je wel weer voor de gedachten.
  Hartelijke groet,
  Pieter Klein
  http://www.depassieorganisator.nl

 4. robert zegt:

  Nieuwsberichten Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  04 april 2012 14:07
  Staatssecretaris: ‘overleg VNG zeer constructief’
  Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) delen de visie dat kwetsbare mensen met een beperking goed begeleid kunnen worden door gemeenten. Lees meer

  Wilt u deze attendering niet meer ontvangen? Meld u dan nu af.

Reacties zijn gesloten.