Ballpointrecyclerecept.

Hoe een disfunctionele ballpoint te recyclen. Een recept.

In de tijd van ‘cradle to cradle’ behoort iedereen kritisch te zijn op weggooien. Afval is immers voedsel en diversiteit verdient ten volle respect. Scheiding van afval aan de bron is algemeen aanvaard als basisprincipe. Bewustwording is de eerste stap op weg naar een groenere en houdbare wereld. Het komt aan op het gedrag van gewone mensen zoals u en ik.

Als kleine bijdrage aan de verbetering van de maatschappelijke achtzaamheid (mindfulness), hebben we in algemene zin een ‘recyclerecept van een ballpoint’ opgesteld. ([1])

Vooraf twee punten.

a. In de praktijk worden veel ballpoints ([2]) weggegooid omdat de clip is gebroken. De clip wordt immers vaak als speeltje van rusteloze handen gebruikt ([3]). Dat er feitelijk niet van afval kan/mag worden gesproken als de belangrijkste functie van een gebruiksvoorwerp in tact is, impliceert dat de betreffende ballpoint  zeker niet toe is aan recycling.

b. Als de inktstift lekt, dient alleen de inktstift te worden verwijderd. Het voorste gedeelte van de ballpoint kan worden gereinigd onder een lopende kraan met lauw water.

Het recept.

1. Check of het puntje van de inktstift zichtbaar is. Daartoe dient u óf op het achterste deel van de ballpoint te drukken, óf het uitsteekseltje aan de zijkant van het achterste stuk van de ballpoint in te drukken, óf de twee delen van de ballpoint ten opzichte van elkaar te draaien.

2. Probeer met de ballpoint nog een laatste keer te schrijven, zowel met als zonder likje met uw tong aan het puntje van de inktstift. Andere mogelijkheid: kras onder je zool en probeer opnieuw. Als u met de ballpoint nog kunt schrijven, wordt u aangeraden deze niet weg te doen maar te blijven gebruiken. Van doorslaggevend belang is niet de vorm, dan wel het design, maar de functionaliteit.

3. Check of de niet meer schrijvende ballpoint kan worden voorzien van een nieuwe inktstift. Als zulks het geval is, dient u een nieuwe inktstift te kopen. De oude stift dient te worden behandeld zoals beschreven in punt 7 hieronder.

4. Neem de ballpoint die u uiteen wilt leggen en draai deze open. Leg de delen naast elkaar.

5. Check of het veertje uit het voorste gedeelde van de ballpoint is gevallen. Als dat niet is gebeurt, wordt u aangeraden om óf met de stift, óf met een breinaald het veertje eruit te pulleken. ([4])

6. Scheidt de clip van het deel van de body waaraan deze bevestigd is, als er sprake is van onderscheiden materialen.

7. Neem de inktstift en bekijk deze nauwgezet. Soms is de kop van metaal en de rest van plastic. Soms precies andersom. Soms ook is alleen het achterste gedeelte van de inktstift van plastic, de rest van metaal. Scheidt het plastic van metaal.                            Waarschuwing. Om inktvlekken te voorkomen dient de scheiding voorzichtig te worden uitgevoerd, onder gebruikmaking van bijvoorbeeld een scherp aardappelschilmesje, boven een afvalpapiertje.

8. Sorteer de onderdelen naar materiaal (metaal, plastic, onbekend).

9. Deponeer de metalen onderdelen in een afvalbak voor metalen, de plastic onderdelen in de afvalbak voor plastic en de onbekende materialen bij het restafval.

10. Voel uzelf tevreden over uw financieel-economisch-sociaal-ecologisch-cultureel-ethisch verantwoorde handelwijze.

Zou het helpen als we gedetailleerde productgroep- en/of doelgroepgerichte voorschriften maken, vastgelegd in Collectieve Recycle Overeenkomsten die verbindend worden verklaard voor een gehele sector? ([5])

Gert Rebergen                                                                                                                       Deeltijdactivist

[1] Grassroots Inclusion staat open voor aanvullende suggesties.                                            [2] Men spreekt ook wel van ‘pen’. Jammer genoeg verdwijnt met dat woord de referentie aan het balletje dat de inkt verdeelt.                                                                                            [3] Mondelinge mededeling van Pieter Klein – De Passieloper, d.d. 26-02-2012. Zie: http://www.depassieorganisator.nl.                                                                                             [4] Sommigen hanteren hiervoor een opengemaakte paperclip. Dat bevelen wij niet aan i.v.m. de gerede kans op productie van nog meer afval. De paperclip is namelijk niet zo eenvoudig terug te buigen tot een fijne paperclip en zal gemakkelijk worden toegevoegd aan het afvalmetaal sec, dan wel het afvalmetaal en afval plastic (afhankelijk van het type paperclip).                                                                                                                                         [5] Net zoals de dominante strategie van overheden om volume- en kostenbeheersing te verkrijgen in zorg, welzijn, onderwijs en de culturele sector.

Advertenties

Over Grassroots Inclusion

In Grassroots Inclusion werken Geertien Pols en Gert Rebergen samen aan onderwerpen die te maken hebben met zeggenschap en handelingsruimte voor mensen die niet of onvoldoende in staat zijn een en ander zelf te organiseren.
Dit bericht werd geplaatst in Rendement en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Ballpointrecyclerecept.

 1. Veronique zegt:

  Ik heb hem hier in de groep gegooid .
  Ben benieuwd wat het gaat opleveren.
  Stel dat men geen tijd steekt in deze manier van recyclen… je hebt in elk geval een glimlach gecreëerd bij de ontvangers van je bericht.

 2. Jan Aalbers, paperclipdeskundige zegt:

  Beste Gert,
  Bij noot 4: ik zou dat argument wat soepel willen hanteren. Producenten van paperclips produceren het handigheidje al lang niet meer alleen om papier bij elkaar te houden. Ruim 30 jaren geleden is er in Brittannië onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat van de 100.000 paperclips er slechts 20.000 worden gebruikt voor het doel waarvoor ze oorspronkelijk zijn gemaakt. 24.838 raken zoek, 19.143 dienden als fiches bij het kaarten en dobbelen. 14.163 werden verbogen tijdens telefoongesprekken (wat dat betreft delen paperclips hun leed met de clipjes van de balpennen). 7200 werden gebruikt voor het repareren van kleding. 5434 werden verbogen tot tandenstokers en oorpeuteraars en met 3916 worden pijpen schoongemaakt.

  Bron: Wikipedia en aangehaald in Bijna vijftig keer paperclip en klaar, een verzameling ongebruikelijke toepassingen van de paperclip. Uitgave Pollepel, Hoogland. ISBN: 978 90 8891 078 4

  • Bijzonder bedankt voor deze aanvulling, Jan.
   Dat wist ik niet. Jouw bron was me onbekend.
   Weet jij ook wat er met de overige 5.306 paperclips wordt gedaan?
   Vr. groet, Gert

   • Jan Aalbers, paperclipdeskundige zegt:

    Jawel, die worden verwerkt in blogs en columns.

    Groet,
    Jan

 3. Wijnant Schaap has sent you a message.
  Date: 2/27/2012
  Subject: Re: Ballpointrecyclerecept.
  Gert,
  Wat een geweldig punt. Heb erg gelachen om de splitsing van materialen…zag het voor me!
  Natuurlijk is het wel zo. Materiaal wordt vaak weggegooid zonder dat er wat mis is met de oorspronkelijke functie.
  Groetjes wijnant

 4. Oscar zegt:

  “Small is beautiful”. “Verander de wereld, begin etc”. Gert, je voorbeeld geeft stof tot nadenken en navolging.

Reacties zijn gesloten.